Schapen en weiland

Schapen verbeteren het grasland

Omdat schapen kort grazen hebben ze een gunstige invloed op het grasland. Door de fijne hoefjes van de schapen ontstaat er een vaste bovenlaag en een gesloten grasmat. Daarnaast eten schapen ook graag kruiden en daardoor bestrijden ze indirect het onkruid. Als schapen in het najaar en in de winter grazen in weilanden waar in de zomer rundvee heeft gelopen, krijg je in het voorjaar weer een prachtige wei.

een schaap als grasmaaier

Schapen als grasmaaier

Schapen worden ook vaak gebruikt als grasmaaier voor kleine of grotere stukken gras, zoals bijvoorbeeld een boomgaard. Dan hoef je zelf minder tijd te besteden aan het maaien van het gras. Houdt er echter wel rekening mee dat schapen regelmatig verzorging nodig hebben. En dat kost weer tijd.
Een schaap heeft meer onderhoud nodig dan een grasmaaimachine!

Paarden en schapen
Je ziet ook vaak dat paardenliefhebbers naast hun paarden ook een koppeltje schapen hebben. Schapen eten de resten op die de paarden laten staan en de schapen zorgen er ook voor dat de grasmat weer gesloten wordt. Er zijn diverse paardenliefhebbers die daarvoor Clun Forest schapen gebruiken, omdat ze gemakkelijk zijn maar ook door hun typische kop en orenstand. Vanwege zijn uiterlijk wordt het Clun Forest schaap nl. soms ” de Arabier onder de schapen”  genoemd.

Hoeveel grasland?
Over het algemeen kunnen schapen vrijwel altijd buiten blijven, behalve in de periode rond het lammeren. Er zijn enkele bijzondere rassen die minder goed tegen het typisch Nederlandse weer kunnen, maar dat geld niet voor het Clun Forest schaap. De Clun Forest komt uit de heuvels van Wales en Shropshire en is daarom goed bestand tegen kou en nattigheid.

Gemiddeld rekent men met ongeveer 10 tot 15 schapen (met lammeren) per hectare. Dus ongeveer 700 – 1000 vierkante meter per schaap. Dan blijft er in de zomer nog gras over om te hooien of er kuilgras van te laten maken. 
Maar dat wordt ook beïnvloed door de mate waarin men wil bijvoeren en of er al of niet (kunst)mest wordt toegevoegd. Er zijn dan ook diverse bedrijven die wel 15 tot 20 ooien per hectare houden.

samen hooibalen opladen
Als het vier á vijf dagen droog blijft is het mogelijk om te hooien