Stal Damburgh


bel ons:
tel.  0172-611147

email Stal Damburgh voor informatie
of email

 

Clun Forest schapen

Raseigenschappen

schapen en lammeren in juni, kort nadat de ooien geschoren zijn  
 


De belangrijkste eigenschappen van Clun Forest schapen zijn:

  • Het zijn vlees-wol schapen met een groot aanpassingsvermogen. Het vlees en de wol zijn van goede kwaliteit.
  • Ze lammeren gemakkelijk en hebben een uitstekend moederinstinct. Ze zorgen dus goed voor hun lammetjes.
  • De ooien zijn melkrijk. Daardoor groeien de lammetjes goed.
  • Het zijn alerte en levendige schapen. Ze hebben parmantige, zwart/donkerbruine koppen met opstaande oren, die voortdurend in beweging zijn.
    Met hun bijzondere uiterlijk zijn het fraaie schapen om te zien. 
  • Ze bereiken een hoge gemiddelde leeftijd. Ooien worden regelmatig ouder dan 10 jaar. Onze oudste ooi is nu ruim 13 jaar en heeft elk jaar nog lammeren gekregen.

In Nederland worden Cluns hoofdzakelijk als hobby gehouden.

In een schapenblad in Canada, The Shepherdīs Journal, is  een uitgebreid artikel gepubliceerd over het Clun Forest schaap. Hun conclusie is dat de Clun Forest heel goed geschikt is voor beginnende schapenhouders: " If you are a novice breeder or if you do not have much time for management, then this is the breed for you". 

De Clun Forest is een oud ras. Al vanaf begin 1800 is regelmatig in documenten verwezen naar de vele uitstekende eigenschappen van de Clun. De gehardheid en de vruchtbaarheid van het ras waren het gevolg van natuurlijke selectie en schapenkennis van schapenfokkers in Wales en Engeland. De Shropshire Down en de Welsh Mountain hebben waarschijnlijk het meest bijgedragen aan het ontstaan van dit ras.Tot ongeveer 1900 had het ras slechts een lokale bekendheid. Het kwam vooral voor in de omgeving van het oude stadje Clun. Na 1900 kreeg het ras grote bekendheid vanwege de goede gebruiksmogelijkheden. Het duurde dan ook niet lang voordat de Clun de in de rest van Groot-BrittanniŽ een vrij algemeen voorkomend schaap werd.In 1925 werd het Clun Forest stamboek opgericht. Sinds 1979 is de Clun Forest ook in Nederland.